Diş hekimlerinden önemli uyarı! Çürükler öldürebilir

Diş hekimlerinden önemli uyarı! Çürükler öldürebilir
Diş hekimleri, çürük dişlerin kalp sağlığını etkilediğini belirterek, diş bakımının önemine dikkat çekti. Peki genel sağlığımızı etkileyen dişlerimizin çürümesini önlemek için nasıl bakım uygulamalıyız, nasıl beslenmeliyiz? İşte ayrıntılar…

Vücudun genel sağlığı içinde ağız ve diş sağlığı da özen ve dikkat gerektiren bir konu. Beslenme sonrası sürekli besin artıklarına maruz kaldığından bakteriyel oluşumlara açık olan dişlerin, çürüdüklerinde ölüme bile neden olabileceği bildirildi.

Ağız hijyeninin ihmal edilmesi halinde bakteri üremesine yol açarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğini ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ihmal edilen ağız ve diş sağlığının diş kayıplarının yanı sıra kalp sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkisine dikkat çeken Dr. Altıkat, "Her iki ayda bir diş fırçamızı değiştirmeli ve diş aralarını her gün diş ipi veya arayüz fırçası ile temizlemeliyiz. Bu, kalbimiz ve damar sistemimiz için hayati önem taşır" dedi.

Düzenli diş hekimi ziyaretlerinin önemine işaret eden Dr. Altıkat, bebeklikten itibaren düzenli diş hekimi kontrollerine başlamak ve yılda en az iki kez diş hekimini ziyaret etmenin, ciddi diş ve diş eti hastalıklarının erken teşhisinde kritik rol oynadığını kaydetti.

ÇÜRÜKLER KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR
Dr. Öğr. Üyesi Safiye Selin Köymen ise ihmal edilen diş tedavilerinin kalp hastalığı riskini artırdığını belirterek, tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıklarının diş çürükleri, ağız kokusu, diş eti kanamaları, apse, diş kaybı, kalp hastalıkları, diyabet kontrolü zorlukları ve solunum problemleri gibi sorunlara yol açabileceğini anlattı.

Dr. Köymen, diş sağlığını korumak için kaçınılması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı:

"Şekerli yiyecekler ve içecekler çürük oluşumuna, asitli yiyecekler ve içecekler diş minesini aşındırarak diş hassasiyetine, çay ve kahve diş yüzeylerinde renklenmelere, sigara ve tütün ürünleri ise diş eti hastalıklarına ve diş kaybına sebep olur. Buna karşılık, süt ve süt ürünleri, lifli meyve ve sebzeler, çiğ kuru yemişler ve yeşil çay diş minesini güçlendirerek diş çürüklerini engeller."

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR?
Diş çürüğü, özellikle şekerli gıdaların ağız içindeki bakteriler tarafından asit oluşturarak diş yüzeyindeki mineralleri çözmesi ve madde kaybına yol açması sonucunda oluşur.

Diş Çürüğünün Belirtileri:
• Ağız kokusu veya kötü tat
• Hassasiyet veya zonklayıcı ağrı
• Soğuk, sıcak, şekerli yiyecek ve içeceklerle tetiklenen ağrı
• Diş üzerinde beyaz lekeler

Kaynak:HABER MERKEZİ